fredag 24 februari 2012

På de mest oväntade ställen


För att få till grönsakslandet på Öland måste jag, som jag skrivit tidigare, försöka förstå ungefär när jag behöver så varje grönsak så att jag vid en lämplig tidpunkt kan ha lagom stora plantor att ta med till Öland för utplantering OCH så att jag kan börja skörda runt mitten av juli eller tidigare. Härom dagen när Karin var sjuk dök information om detta upp på oväntat håll. Vi läste boken Smarta små upptäcker naturen och i den finns ett fint uppslag som visar en ärtas väg från plantering till skörd. Enligt boken ska ärtan ner i jorden 2 maj för att man ska kunna börja skörda den 20 juli.

Uppskattningsvis betyder det att jag måste så lite tidigare än 2 maj och att utplantering bör ske i slutet av maj. Därmed uppstår ett potentiellt bevattningsproblem under några veckor. Det får jag fundera på hur jag ska lösa. Jag vill ju inte hoppa över bönor och sockerärtor bara för att de tar längre tid på sig än sallad.

Små smarta i naturen vill jag rekommendera varmt till alla som vill ge en bok till ett barn i åldern 3-6 år (men min tolvåring har också läst intresserat i den). Där får man läsa om fröer, djurspår, lekar och att såpbubblor spricker som tunna iskulor med ett kras när det är riktigt kallt ute. (har ännu inte hunnit kontrollera att detta stämmer :-)). Och en massa annat kul under fyra årstider.

måndag 20 februari 2012

Nu har vi bestämt tapet






Nu har vi bestämt vilken tapet vi ska ha som fondvägg i vårt sovrum på Öland. Det blir Soul 8359 från Boråstapeter och en matchande ljusbeige kulör på övriga väggar. Bakgrundsfärgen är lite som en natthimmel och gräsen eller om det är grenar med barr känns också som att de passar in i ett hus som ligger där det här ligger. Själva stilen med ett stänk från Japan känns också rätt, passar ihop med både med funkistanken och med hur badrummet kommer att se ut.

I barnens rum har vi tänkt oss ljusblått, men jag kan tala om att det finns många ljusblåa kulörer. Vi har hittills provat sex stycken. Bell light från Nordsjö och Igloo från Alcro leder. Det får nog bli någon av dem, tror inte min man vill ha fler att välja på. I övrigt blir det vitt eller snarare Snö. Alla färger har så fina namn nu förtiden. Allt detta jobb för att välja tre kulörer och en tapet. Men bygger vi nu nytt, så vill jag att det ska bli bra.

onsdag 15 februari 2012

På väg till landet - grönsaksland del 2


Kanske kommer det att se ut så här när jag ska åka till grönsaklandet på Öland med mina små plantor!

Efter att ha läst en av kommentarerna till mitt inlägg om grönsaksland på Öland så kom jag helt plötsligt att tänka på den här roliga bilden som jag sett på bloggen Tankar från trädgårdsmästaren för ett par år sedan.

Visst är det en härlig tanke, att kunna ta med sig landet vart man åker.

tisdag 14 februari 2012

Nu finns det hopp om livet

Lycka är när fröna spriar. Det var roligt med försådderna redan första gången jag skulle vattna dem, eftersom det redan då luktade lök om krukorna där jag sått kinesisk gräslök. Nu har de kommit upp och ser ut som, det här kommer kanske inte låta så vackert men det är så det ser ut, små vita maskar ur jorden. Några av tomatfröna har också grott. Jag vet inte om det är vansinne att så tomater så här tidigt, men nu får jag ju chansen att se om det är med belysning fungerar. Det har också visat sig att den okända basilikan jag sådde var röd.

Alla dessa krukor står nu under belysning i källaren 14 tim per dygn. Det ska bli intressant att se hur det hela utvecklar sig. Betyder detta att jag har vår i källaren?

fredag 10 februari 2012

Jag vill ha ett färgglatt grönsaksland

Nu är kanske inte ett grönsaksland det som står överst på att-göra-listan just nu, men varför måste man jämt göra det som står överst? Jag har aldrig varit någon stor grönsaksodlare, men under förra året hade jag turen att å yrkets vägnar träffa några personer som odlar mycket grönsaker. De var väldigt inspirerande, så nu känner jag att jag bara längtar efter att ha ett grönsaksland. Och jag har tänkt ut exakt var det ska ligga - på marken ovanpå den nya trekammarbrunnen vid vårt nya fritidshus. Där kommer det vara mest fukt i marken på hela tomten tror jag.

Nu har jag förstås funderat på hur klokt det är att odla grönsaker vid fritidshuset där jag kanske är 4-6 veckor på sommaren, men jag tänker så här, att där är jag i alla fall under rätt säsong. Synd om grönsakerna är hemma och jag på Öland. För att det verkligen ska hinna bli något är min plan att dra upp plantor i förväg som jag sedan tar med mig ner till Öland  och sätter där. I en odlingsbänk som inte existerar än, men just nu är det mycket som inte är klart. Det känns som ett litet problem. Det svåra blir timingen med plantorna. Måste försöka förstå när jag ska så för att ha plantor i lämplig storlek till midsommar.

Färgglatt ska vara temat. Gulranding squash, mangold i olika färger, mörka sockerärtor och bönor, vaxbönor och rödbetor. Plocksallad och så några små minigurkor som slank med i förbeställningen. Det här ska bli ett spännande äventyr.

Undrar hur stor ytan över trekammarbrunnen är?