fredag 24 februari 2012

På de mest oväntade ställen


För att få till grönsakslandet på Öland måste jag, som jag skrivit tidigare, försöka förstå ungefär när jag behöver så varje grönsak så att jag vid en lämplig tidpunkt kan ha lagom stora plantor att ta med till Öland för utplantering OCH så att jag kan börja skörda runt mitten av juli eller tidigare. Härom dagen när Karin var sjuk dök information om detta upp på oväntat håll. Vi läste boken Smarta små upptäcker naturen och i den finns ett fint uppslag som visar en ärtas väg från plantering till skörd. Enligt boken ska ärtan ner i jorden 2 maj för att man ska kunna börja skörda den 20 juli.

Uppskattningsvis betyder det att jag måste så lite tidigare än 2 maj och att utplantering bör ske i slutet av maj. Därmed uppstår ett potentiellt bevattningsproblem under några veckor. Det får jag fundera på hur jag ska lösa. Jag vill ju inte hoppa över bönor och sockerärtor bara för att de tar längre tid på sig än sallad.

Små smarta i naturen vill jag rekommendera varmt till alla som vill ge en bok till ett barn i åldern 3-6 år (men min tolvåring har också läst intresserat i den). Där får man läsa om fröer, djurspår, lekar och att såpbubblor spricker som tunna iskulor med ett kras när det är riktigt kallt ute. (har ännu inte hunnit kontrollera att detta stämmer :-)). Och en massa annat kul under fyra årstider.

3 kommentarer:

 1. Vilket charmig bokomslag!
  Ett sånt där man tittar på en stund och småler när man upptäcker all roliga små figurer och vad de gör :-)
  Jag gillar bok omslag har hänt att jag köpt en bok pga.av omslaget :-)
  KRAM från mig!
  ps.nu ska fröna läggas i blöt i helgen ska de i jorden.

  SvaraRadera
 2. Fröna är i jorden.
  Börjar nu att vänta...
  Hur länge kan det ta?
  Är vi framme snart som barnen brukar säga ;-))
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 3. Spännande kunskap - precis som du har jag mycket att lära. Oftast är jag lite för sent ute och grönsaksskörden dröjer.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera