fredag 10 februari 2012

Jag vill ha ett färgglatt grönsaksland

Nu är kanske inte ett grönsaksland det som står överst på att-göra-listan just nu, men varför måste man jämt göra det som står överst? Jag har aldrig varit någon stor grönsaksodlare, men under förra året hade jag turen att å yrkets vägnar träffa några personer som odlar mycket grönsaker. De var väldigt inspirerande, så nu känner jag att jag bara längtar efter att ha ett grönsaksland. Och jag har tänkt ut exakt var det ska ligga - på marken ovanpå den nya trekammarbrunnen vid vårt nya fritidshus. Där kommer det vara mest fukt i marken på hela tomten tror jag.

Nu har jag förstås funderat på hur klokt det är att odla grönsaker vid fritidshuset där jag kanske är 4-6 veckor på sommaren, men jag tänker så här, att där är jag i alla fall under rätt säsong. Synd om grönsakerna är hemma och jag på Öland. För att det verkligen ska hinna bli något är min plan att dra upp plantor i förväg som jag sedan tar med mig ner till Öland  och sätter där. I en odlingsbänk som inte existerar än, men just nu är det mycket som inte är klart. Det känns som ett litet problem. Det svåra blir timingen med plantorna. Måste försöka förstå när jag ska så för att ha plantor i lämplig storlek till midsommar.

Färgglatt ska vara temat. Gulranding squash, mangold i olika färger, mörka sockerärtor och bönor, vaxbönor och rödbetor. Plocksallad och så några små minigurkor som slank med i förbeställningen. Det här ska bli ett spännande äventyr.

Undrar hur stor ytan över trekammarbrunnen är?

6 kommentarer:

 1. Du tar många fina bilder. Spännande med nytt hus och våren som kommer snart. Har du många planer på gång för er trädgård?

  SvaraRadera
 2. Smart att ta med sig små plugg plantor till sommarstället!
  I framtidens grönsaksland skulle jag göra en våtsäng under så håller det sig mycket längre eftersom det går ett tag mellan gångerna ni är där.
  Trevlig helg
  Mariana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips! Kanske en lösning så att vi kan ha potatisland också på Öland.

   Radera
 3. Ett år tänkte jag ta med mig alla pelargoner o fuchsior på en släpkärra på semestern!
  För svärmor o svärfar skulle vattna o jag skämdes lite över hur många jag hade...ville mörka lite för dom :-)
  Detta tyckte sambon var en ovanligt dum idé....hm....
  Du får gärna låna den idén av mig :-) så grönsaker i släpkärra hemma o ta med till Öland.
  När semestern är slut så koppla bara på kärran igen fniss
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att ta med grönsakslandet hem igen, vilken skojig tanke. Jag har som sagt bara försökt räkna ut hur jag ska kunna "fylla kärran" med plantor som blivit lagom stora på vägen dit. Har du sett den där reklambilden med planteringspåsar som är lastade på taket på en bil? De verkar vara designade för dig och mig.:-)

   Radera
 4. Jag gillar också färgglada grönsaksland :-)

  SvaraRadera